Zarząd Okręgowy PKPS w Białej Podlaskiej zakończył realizację dostaw artykułów spożywczych w ramach POPŻ „Podprogram 2019”.

Beneficjentom przekazano bezpłatnie 225t.93kg200g. żywności co stanowi 27 709 sztuk paczek.

Pomoc udzielona przez OPL  mieszkańcom w poszczególnych gminach:

gminy Biała Podlaska – 220 osób wydając 11,18455 ton żywności tj.1760paczek,

gminy Drelów – 300 osób wydając 15,249 ton żywności tj.1800paczek,

gminy Jabłoń – 341 osób wydając 17,3196 ton żywności tj.1700paczek,

gminy Kodeń – 392 osoby wydając 19,6503 ton żywności tj.2681paczek,

gminy Komarówka Podlaska – 262 osoby wydając 12,939 ton żywności tj.1508paczek,

gminy Konstantynów – 201 osób wydając 10,196 ton żywności tj.1200paczek,

gminy Leśna Podlaska – 150 osób wydając 7,63117 ton żywności tj. 900paczek,

gminy Milanów – 301 osób wydając 15,26648 ton żywności tj.2100paczek,

gminy Piszczac – 350 osób wydając 17,9865 ton żywności tj.2100paczek,

gminy Podedwórze – 251 osób wydając 12,795 ton żywności tj.1250 paczek,

gminy Rokitno – 200 osób wydając 10,540 ton żywności tj.1000 paczek,

gminy Terespol – 250 osób wydając 12,5575 ton żywności tj.1500 paczek,

gminy Tuczna – 300 osób wydając 15,219 ton żywności tj.1800 paczek,

gminy Wisznice – 173 osoby wydając 8,6496 ton żywności tj.1020 paczek,

gminy Zalesie – 170 osób wydając 8,6088 ton żywności tj.1190 paczek,

miasta Biała Podlaska – 602 osoby wydając 29,3007 ton żywności tj.4200 paczek.

Pomocą ogółem objęto 4463 osoby z czego 2258 kobiet i 2205 mężczyzn w następującym przedziale wiekowym: dzieci do 15 roku – 1406; osoby powyżej 65 roku – 317: pozostałe osoby – 2740. Z poszczególnych grup odbiorców: niepełnosprawni – 623 osoby; migranci – 14 osób; pozostali – 3826 osób.

W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. Przeprowadziliśmy  łącznie 35 warsztatów , w których wzięło udział 475 beneficjentów.

14 warsztatów  kulinarnych  dla 179 beneficjentów,

1 warsztaty  dietetyczne dotyczący zdrowego żywienia dla  20 beneficjentów,

4 warsztaty edukacji ekonomicznej dla 58 beneficjentów,

16 programów  edukacyjnych mających na celu zapoznania się z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności dla 218 beneficjentów.

 

 

   POPŻ „Podprogram  2019”

 

    Zmiana do wytycznych instytucji zarządzającej z dnia 21.05.2020 r. Okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od grudnia 2019r. nie później niż do września 2020 r.

    Kwalifikowanie osób i rodzin do uczestnictwa w Programie odbywa się przez Ośrodki Pomocy Społecznej, które wydają osobom zainteresowanym skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej. Wyjątek stanowią osoby bezdomne, kwalifikowane bezpośrednio przez nasze placówki.cówki.cówki.cówki.cówki.cówki.cówki.cówki.

    Kryterium dochodowe uprawniające do skorzystania z pomocy tj. 1402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej 1056 PLN dla osoby w rodzinie.

Artykuły spożywcze przekazywane będą osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek. Zestaw na Podprogram 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok.50,5 kg, w tym:

     1)      Artykuły warzywne i owocowe

·           Groszek z marchewką 3,20 kg.

·           Fasola biała 3,20 kg.

·           Koncentrat pomidorowy 1,12 kg.

·           Buraczki wiórki 1,05 kg.

·           Powidła śliwkowe 1,80 kg.

·           Sok jabłkowy klarowany 4 l.

2)      Artykuły skrobiowe

·           Makaron jajeczny 4,50 kg.

·           Makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg.

·           Ryż biały 3,00 kg.

·           Kasza gryczana 1,50 kg.

·           Herbatniki maślane 0,80 kg.

      3)      Artykuły mleczne

·           Mleko UHT 7 l.

·           Ser podpuszczkowy dojrzewający 2,00 kg.

      4)      Artykuły mięsne

·           Szynka drobiowa 2,70 kg.

·           Szynka wieprzowa mielona 1,80 kg.

·           Pasztet wieprzowy 0,48 kg.

·           Filet z makreli w oleju 1,53 kg

       5)      Cukier

·           Cukier biały 4 kg.

       6)      Tłuszcze

·           Olej rzepakowy 4 l.

       7)      Dania gotowe

·     Gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.

 

 Podprogram 2019 realizują nasze placówki PKPS:

- Zarząd Gminny PKPS Biała Podlaska, 21-500 Biała Podlaska, ul. Prosta 31, tel. (83) 343 32 84 84

- Zarząd Gminny PKPS Drelów, 21-355 Drelów ul. Szkolna 10, tel. (83) 372 00 18

- Zarząd Gminny PKPS Jabłoń, 21-205 Jabłoń, ul. Zamoyskiego 27, tel. (83) 356 00 06

- Zarząd Gminny PKPS Kodeń, 21-509 Kodeń, ul.1 Maja 20, tel. (83) 375 41 50

- Zarząd Gminny PKPS Komarówka Podlaska, 21-311 Komarówka Podlaska, ul.1Armii Wojska Polskiego 13, tel. (83) 353 54 81

- Zarząd Gminny PKPS Konstantynów, 21-543 Konstantynów, ul. Wyszyńskiego 2, tel. (83) 341 50 84

- Zarząd Gminny PKPS Leśna Podlaska, 21-542 Leśna Podlaska, ul. Bialska 30, tel. (83) 345 07 41

- Zarząd Gminny PKPS Milanów, 21-210 Milanów, ul. Kościelna 11a, tel. (83) 356 76 38

- Zarząd Gminny PKPS Piszczac, 21-530 Piszczac, ul. Włodawska 8, tel. (83) 377 80 86

- Zarząd Gminny PKPS Podedwórze, 21-222 Podedwórze, tel. (83) 379 50 37

- Zarząd Gminny PKPS Rokitno, 21-504 Rokitno, tel. (83) 345 35 64

- Zarząd Gminny PKPS Terespol, 21-550 Terespol, ul. Wojska Polskiego 47, tel. (83) 375 37 48

- Zarząd Gminny PKPS Tuczna, 21-523 Tuczna, tel. (83) 377 10 01

- Zarząd Gminny PKPS Wisznice, 21-580 Wisznice, ul. Rynek 35, tel. (83) 378 24 42

- Zarząd Gminny PKPS Zalesie, 21-512 Zalesie, ul. Warszawska 34, tel. (83) 375 75 21

- Zarząd Okręgowy PKPS dla mieszkańców Białej Podlaskiej, ul. Warszawska 14

Podobnie jak w roku ubiegłym, w ramach działań towarzyszących planowane są szkolenia i warsztaty  z zakresu zdrowego odżywiania oraz racjonalnego gospodarowania budżetem domowym, kulinarne i dietetyczne.  Odbiorcami działań będą głównie osoby bezrobotne i niepełnosprawne. Terminy warsztatów oraz bliższe informacje będą zamieszczone w harmonogramie na stronie internetowej.

  Harmonogram działań Podprogram 2019

    Szczegółowe informacje dotyczące organizowanych warsztatów będą zamieszczane na tablicach i plakatach informacyjnych w OPL oraz OPS, dostępnych wszystkim zainteresowanym beneficjentom.

    Skargi, wnioski i propozycje dotyczące realizacji Programu FEAD mogą być składane w Zarządzie Okręgowym PKPS w Białej Podlaskiej, ul. Warszawska 14, tel: (83) 343 73